Yhteistutkintojen opinnot on rakennettu kumppanuusyliopistojen kesken opintopoluiksi, joiden sisällöt on suunniteltu huolellisesti. Näin ollen hyväksilukemisongelmia ei tule ja opinnot etenevät jouhevasti. Yhteistutkinto-ohjelmat helpottavat myös paineita kilpailtaessa pääainepaikoista:
– Kaikki eivät ehkä pääse siihen DI-pääaineeseen, jota ovat kandidaattivaiheessa kaavailleet. Esimerkiksi energiatekniikka on erittäin suosittu pääaine. Tällöin kansainväliset ohjelmat, kuten Nordic Master -ohjelma Innovative and Sustainable Energy Engineering tai Erasmus Mundus -ohjelma SELECT ovat hyviä vaihtoehtoja kotimaisille opiskelijoille, sanoo suunnittelija Börje Helenius Insinööritieteiden korkeakoulusta.
Pohjoismainen yhteistutkinto antaa pääsyn laajoille työmarkkinoille
Yhteistutkinto-ohjelmissa houkuttelevat liikkuvuus ja kansainvälistyminen. Lisäksi monet ohjelmat antavat mahdollisuuden tulla asiantuntijaksi alalla, jota kotimaassa ei voi opiskella yhtä perusteellisesti. Valmistuneille avautuvat laajat työmarkkinat.
Tavallisen vaihto-opiskelun yhteydessä tehdään usein hajakursseja, kun taas ohjelmissa opinnot muodostavat selkeän kokonaisuuden. Lisäksi ohjelmissa pääsee tekemisiin työelämän ja teollisuuden kanssa viimeistään lopputyövaiheessa, Helenius vertaa.
– Opiskelu tällaisessa ohjelmassa on turvallista liikkuvuutta siinäkin mielessä, että opiskelijat paitsi valmistuvat määräajassa myös saavat kansainvälisyyttä tutkintoihinsa, Helenius huomauttaa.
– Pääsy pohjoismaisille työmarkkinoille – tai ainakin niiden kahden maan markkinoille, joissa on opiskellut – on merkittävä houkutin yhteistutkinto-ohjelmaan haettaessa, hän jatkaa.
Heleniuksen mukaan nimenomaan asiantuntijuuden saavuttaminen ja erikoistuminen takaavat työllistymisen.
– Tärkein peruste hakeutua ohjelmaan on mahdollisuus erikoistua alalle, jota Suomen yliopistoissa ei ole tarjolla. Esimerkiksi Maritime Engineering -ohjelman puitteissa pääsee Norjaan tutustumaan offshore-puoleen, ja tuulivoimaan erikoistuvalle on varmasti hyödyllistä opiskella alaa Tanskassa.
– Ohjelmia myös kehitetään jatkuvasti, ja tällä hetkellä suunnitellaan uutta arktisen tekniikan yhteistutkinto-ohjelmaa, Helenius paljastaa.
Yhteistutkinto-ohjelmat Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa
Nordic Master's -ohjelmat
- Nordic Master Programme in Environmental Engineering
- Nordic Master Programme in Innovative and Sustainable Energy Engineering
- Nordic Master Programme in Maritime Engineering
Erasmus Mundus -ohjelmat