Aalto-yliopiston opiskelijoille Kersti Haahtille, Sofia Ahaselle, Laura Gröhnille ja Amanda Ilkolle ei tekniikan alan miesvaltaisuus ollut valintojen este. He korostavat, että kurssivalinnoilla on mahdollista muokata opinnoista itselleen sopivat.
”Pääaineeni, vesi- ja ympäristötekniikan, voi yhdistää sivuaineopinnoilla esimerkiksi kemiaan, kehitysmaatutkimukseen tai systeemitieteisiin. Sen takia täällä on tilaa monenlaisille ihmisille ja osaamiselle”, Haahti sanoo.
Hänen mukaansa tekniikka mielletään helposti miehiseksi alaksi, vaikka myös naisia tarvitaan.
”Luontoon ja ekologisuuteen liittyvillä aloilla on tällä hetkellä onneksi jo aika paljon naisia opiskelijoina”, hän toteaa.
Alojen miesvaltaisuus vaihtelee. Esimerkiksi Gröhnin vuosikurssilla noin 60 aloittaneesta vain viisi oli naisia. Sen sijaan Ilkon, Ahasen ja Haahtin kurssilla naisia oli noin puolet.
Automaatio- ja systeemitekniikkaa opiskelevalle Gröhnille miesvaltaisuus ei ole koskaan ollut ongelma, eikä hän ole suostunut jäämään jalkoihin.
”Se oikeastaan antoi lisäkannustusta. Pääsin näyttämään, että naisetkin osaavat.”
Myös Ilkko muistuttaa alan tarvitsevan kehittyäkseen kaikenlaisia opiskelijoita ideoineen ja suunnitelmineen – naisiakin.
Naiset kehuvat yliopiston ilmapiiriä. Haahtin mukaan Otaniemi on ainutlaatuinen yhtenäinen kampus, joka luo yhteishenkeä, ja jossa on helppo viihtyä. Opintoihin saa aina apua ja kannustusta eikä ketään jätetä porukan ulkopuolelle.
Kersti Haahti, 23, Insinööritieteiden korkeakoulu
Lukion aloittaessani harkitsin jatkavani joko lääketieteen tai tekniikan opintoihin. Näiden suunnitelmien takia opiskelin pitkää matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa.
Ylioppilaskokeiden aikana suunnitelma- ni selkenivät. Halusin mieluummin tekniselle alalle. Aloin tutkia, millaisia opintoja Aalto- yliopisto tarjosi ja päädyin valitsemaan yhdyskunta- ja ympäristötekniikan linjan. Alalle houkutteli erityisesti se, että siinä pääsee tutustumaan luonnonprosessien ja tekniikan yhdistämiseen.
Olen opiskellut nyt viisi vuotta ja viihtynyt erinomaisesti. Erityisen hienoa on koulun ja yritysten välinen yhteistyö. Jo ensimmäisenä opiskeluvuotena pääsimme yritysvierailuiden kautta tutustumaan aloihin, joille voisimme työllistyä opintojemme jälkeen. Tämä helpotti pää- ja sivuaineiden valinnassa.
Huomasin pian, että tekniikan opinto- ja pystyy räätälöimään oman mielenkiinnon kohteisiin sopiviksi. Olen erikoistunut opinnoissani vesitalouteen liittyvään mallintamiseen, ja toivon pääseväni opintojeni jälkeen tekemään vesistömallinnuksia, kuten tulvaennusteita. Työn konkreettisuus ja hyödyllisyys kiehtoo ja sopii luonteelleni.
Teksti: Johanna Nykopp / Techwomen