Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 847 articles
Browse latest View live

Aalto-yliopiston tietotekniikka NTU-rankingissa sijalla 79 maailmassa

$
0
0
Myös kemian tekniikka ja sähkötekniikka ylsivät sadan parhaan joukkoon.

Aalto-yliopiston sijoitukset paranivat National Taiwan University (NTU) yliopiston julkaisemassa rankingissa. Vertailu perustuu Thomson Reutersin Web of Science -tietokannan sisältämiin julkaisu- ja viittaustietoihin painottaen kahden viimeisimmän vuoden tietoja.

NTU-yliopiston rankingissa tarkastellaan tieteenaloja ja niiden erityisalueita. Tekniikan alan rankingissa Aalto-yliopisto oli Suomen ykkönen ja nousi sijalle 112, edellisenä vuonna sijoitus oli 125.

Tekniikan ala jakautuu edelleen erityisalueiden vertailuihin. Parhaiten sijoittui tietotekniikka, jonka sijoitus nousi yli 30:llä sijalle 79 maailmassa. Aalto oli tällä alueella myös Pohjoismaiden paras. Kemian tekniikka oli sijalla 92, ja sähkötekniikka nousi 50 sijaa ylöspäin ja oli 96. Rakennustekniikka nousi vahvasti sijalle 129 aiemmalta 224. sijalta.

NTU:n yleisrankingissa Aalto-yliopisto nousi sijalle 332 edellisvuoden 365. sijalta. NTU-rankingia on julkaistu vuodesta 2007 alkaen.

Maailmassa on laskutavasta riippuen noin 17 000–22 000 yliopistoa. Aalto-yliopisto on erikoistunut tekniikkaan, talouteen ja taiteeseen. Ala- tai aihekohtaiset rankingit kuvaavat yliopiston toiminta-alueita yleisrankingeja paremmin.

Lue lisää:
http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/


Aallossa promovoitiin uusia tohtoreita

$
0
0
Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulujen yhteistä tohtoripromootiota vietettiin juhlavissa tunnelmissa perjantaina 7.10.

Tekniikan korkeakoulujen promootioilla on pitkät perinteet. Tämän kertainen juhla oli järjestyksessään 24. tohtoripromootio.

Tekniikan korkeakoulujen tohtoripromootio 7.10.2016

Tänä vuonna promovoitiin yhteensä 439 uutta tohtoria. Promootio pidettiin perinteisesti Otaniemen Aalto-salissa.

Dekaani Jouko Lampinen

Promootion järjestelystä vastasi Perustieteiden korkeakoulu, jonka dekaani, Jouko Lampinen, muistutti puheessaan promootion olevan yliopiston arvokkain akateeminen juhla, jossa valmistuneet tohtorit vihitään akateemisen tiedeyhteisön täysivaltaisiksi jäseniksi.

Promovendien promovoinnin lisäksi tilaisuudessa myönnettiin yksitoista kunniatohtorin arvoa merkittäville tieteen, tekniikan ja yhteiskunnan vaikuttajalle.

Kunniatohtori Ilkka Kivimäki

DI Ilkka Kivimäen rooli yrittäjyyden vahvempaan näkyvyyteen Suomessa on ollut merkittävää. Hän on ollut mm. perustamassa Startup-säätiötä ja Slush-tapahtumaa, sekä toiminut niiden hallitusten puheenjohtajana.

www_matti_lievonen.jpg

Vuorineuvos Matti Lievonen on menestyksekkäästi toteuttanut puhtaiden liikennepolttoaineiden kehitystyötä sekä edistänyt kansallisesti merkittävää biotalouden strategiaa uusiutuvien liikennepolttoaineiden kehittämisessä yhdessä Aalto-yliopiston professoreiden kanssa.

Kunniatohtori Pei Gang

Professori Pei Gang on toiminut vuodesta 2007 alkaen Tongji-yliopiston rehtorina ja ollut aktiivisesti rakentamassa kumppanuutta Aallon ja Tongjin välille. Yhteistyöstä on syntynyt mm. Shanghai International College of Design and Innovation.

Edellisten lisäksi tekniikan kunniatohtorit vuonna 2016 ovat professori Pedro Echenique, professori Nader Engheta, akateemikko Riitta Hari, professori Akira Isogai, emeritusprofessori Yukitaka Murakami, insinööriprikaatikenraali Kari Renko, professori Magdalena Salazar Palma ja professori Mirja Salkinoja-Salonen. Lue lisää Aallon kunniatohtoreista (promootio.aalto.fi)

Promootioakti09.jpg

Kuvassa kunniatohtori Pei Gang, Aallon provosti Ilkka Niemelä, kunniatohtori Kari Renko (Lue lisää Kari Renkosta: Lisää käyttöikää lentokoneille promootio.aalto.fi) sekä vararehtori Hannu Seristö.

Rehtori Tuula Teeri

Iltajuhlassa pitämässään puheessa Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri muistutti, että yliopistosta valmistuu korkean tason osaajia tunnistamaan ja ratkaisemaan yhteiskunnan suuria haasteita sekä rakentamaan kestävälle kehitykselle perustuvaa tulevaisuutta tieteeseen pohjautuen.

Promootioakti17.jpg

Riemutohtori, professori emeritus Matti Ranta muisteli puheenvuorossaan omaa väitöskirjaprosessiaan 1960-luvulla.  Riemutohtorin arvonimen (doctor jubilaris) voi saada henkilö, joka on valmistunut tohtoriksi on kulunut 50 vuotta. (Lue lisää Matti Rannasta: Monen toimen mies promootio.aalto.fi)

Vuoden 2016 riemutohtoreita ovat Eero Byckling (TkT 1962), Carl Enebäck (TD 1964), Jussi Hyyppä (TkT 1966), Teuvo Kohonen (TkT 1962), Kalle-Heikki Korhonen (TkT 1962), Veikko Leivo (TkT 1962), Markku Mannerkoski (TkT 1964), Yrjö Mälkki (TkT 1965), Juhani Oksman (TkT 1963), Matti Ranta (TkT 1966), Jussi Rastas (TkT 1966) ja Eino Tunkelo (TkT 1966). 

Promootioakti23.jpg

Promootiopäivän iltajuhla oli Tapahtumakeskus Telakalla.Vanhoja tansseja oli tanssimassa ennätysmäärä juhlijoita, sillä poloneesin tanssikuvioihin osallistui yli 200 tanssijaa.

Kuvat: Adolfo Vera; Jouko Lampisen kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Tempaus timanttisen peruskoulun puolesta – Utöstä Utsjoelle

$
0
0
Tempaus2016 tuo 1 500 peruskoulun penkille iloa, aivopähkinöitä, arkielämän luovuutta ja oppimisen riemua. Tempauspäivät ovat 30.11 ja 1.12.

Aallon opiskelijoiden koordinoima Tempaus2016 tehdään pilke silmäkulmassa, vaikka taustalla onkin huoli Suomen peruskoulun tasosta. Niin PISA-tulokset kuin peruskoululaisten oppimenestys ja opiskelumotivaatio ovat laskussa. Nyt pitää toimia.

”Peruskoulutus on Suomessa ihan timanttia. Tempaamalla haluamme nostaa esille koulutuksen tason ja varmistaa, että se säilyy hyvänä myös tulevaisuudessa”, kertoo Tempaus2016:n koordinaattori Niko Ferm.

Liikkeelle lähdetään isolla joukolla, kun 1 400 yliopisto-opiskelijaa ympäri Suomen jalkautuu 1 500 peruskouluun aina Utöstä Utsjoelle. Oppimisen iloa tuodaan luokkahuoneisiin positiivisella fiiliksellä.

Pulmia, logoja ja paperilennokkeja

Tempaajat osallistuvat kouluissa yhdelle oppitunnille ja toteuttavat siellä ennalta sovitun ohjelmapaketin. Oppilaille on tiedossa niin matematiikan aivopähkinöitä, oppeja yrityksen perustamiseen, urapolkujen pähkäilyä kuin oivaltavaa kuvataidettakin.

”Arkielämän pulmapankissa syvennytään matematiikan maailmaan korttipelin avulla. Korttipakat tarjoilevat vaikeusasteeltaan erilaisia tehtäviä, joita ratkotaan luokissa ryhmittäin. Kuvataideosiossa tutkitaan tuotebrändien logoja, vertaillaan värejä ja muotoja ja suunnitellaan oman koulun logo”, kertoo Tempaus2016:n viestintävastaava Noora Vänttinen.

Tie tulevaisuuteen -osio syventää ymmärrystä lukioon ja ammattikouluun sopivista taidoista. Tempaaja innostaa oppilaita kertomalla omasta opiskelupolustaan, minkä jälkeen oppilaat luovat omia vaihtoehtoisia tulevaisuuden polkujaan. Tempaajat taipuvat myös apuopettajiksi.

"Kids try science -tiedeohjelmassa perehdytään lentokoneen aerodynamiikkaan. Sitten tutkitaan paperilennokkien avulla erilaisten taitosten ja painotusten vaikutusta lento-ominaisuuksiin. Lopuksi luokassa käydään lennokkien lentokisa", Vänttinen kuvailee innostuneena.

Kaikki Kansalaistorille

Tempaus huipentuu marraskuun 2. päivänä klo 12 alkavaan kaikille avoimeen päätösjuhlaan. Helsingin Musiikkitalon ja Kiasman välissä oleva Kansalaistori kokoaa yhteen kaikki opetuksen puolestapuhujat ja siitä kiinnostuneet. Paikalla puhutaan asiaa ja pidetään hauskaa.

Tempaus2016:n eteen on paiskittu töitä helmikuusta lähtien 70 hengen vapaaehtoisporukalla, jossa on opiskelijoita kaikista Aalto-yliopiston korkeakouluista.

Opiskelijatempaamisella on Suomessa pitkät perinteet. Vuonna 1968 kauppatieteilijöiden suomalaisilla vientituotteilla lastaamassa laivassa vieraili Lontoon Towerin kupeessa 15 000 englantilaista. Aalto-yliopiston syntyä juhlistettiin vuonna 2009 Arabiasta Otaniemeen ulottuneella ihmisketjulla, joka silmukoi yhteen 3 000 tempaajaa. Nyt ollaan toteuttamassa yhtä isoimmista opiskelijatempauksista ikinä. Hyvää asiaa tukee tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on Tempaus2016:n suojelija.

Aalto Magazinen teemana yrittäjyys

$
0
0
Juuri ilmestynyt Aalto University Magazine 17 kertoo yrittäjyydestä.

AUM-17 kansiVararehtori, professori Eero Eloranta toteaa lehden Avauksia-palstalla, että yliopisto on kyennyt toteuttamaan sille asetettua kansallista erityistehtäväänsä menestyksekkäästi. Tässä hän näkee tärkeinä tekijöinä opiskelijat ja heidän perustamansa yrittäjyysyhteisön Aaltoesin. Niiden merkitystä ei Elorannan mukaan voi korostaa liikaa.

Lehden pääartikkelissa pohditaan, millainen on yrittäjän mieli ja miten yliopisto voi sitä tukea. Aihetta valottavat kasvuyrittäjyyden apulaisprofessori Mikko Jääskeläinen, sarjayrittäjä ja mentori Kaija Pöysti sekä hiljattain yrittäjäksi ryhtynyt, opintojaan viimeistelevä Martim Gois.

Sijoittaja, bisnesenkeli Timo Ahopelto uskoo yrittäjyyden renessanssiin ja korostaa kaveriporukoiden merkitystä tällä tiellä.

Kuka-palstalla matkataan Pariisiin, jossa sijaitsee suunnittelutoimisto Ahonen & Lamberg. Graafiset suunnittelijat Anna Ahonen ja Katariina Lamberg tutustuivat opiskeluaikoinaan ja työskentelevät nyt tiiviisti yhdessä, kuin yhdenlainen aviopari.

Siellä-jutussa tapaamme kolme yrittäjää, Kristo Ovaskan, Annina Koskiolan ja Pekka Laurilan, joiden markkina-alueena on maailma.

Kolumnissa matkailuyrittäjä Johanna Vierros kertoo, miten pohjaton idealistin tuska voi johtaa yrityksen perustamiseen.

Lehden pääartikkelin ja kannen kuvat ovat valokuvaaja Kalle Katailan sarjasta Landscapes and Contemplations, joka tarkastelee maisemaa ja meditaatiota.

Aalto University Magazine on saatavilla Aalto-yliopiston kampuksilla. Näköislehti on luettavissa issuu.com-sivustolla. Lehti on tällä kertaa kokonaan suomenkielinen, mutta artikkeleiden englanninkielisiä käännöksiä on osoitteessa aalto.fi/magazine.

Julkinen sektori tarjoaa opiskelijoille kunnianhimoisia haasteita ratkottaviksi

$
0
0
Hakuaika #pshack100-kurssille päättyy 25.10.

Seitsemän mielenkiintoista julkisen sektorin organisaatiota toivoo Aalto-yliopiston opiskelijoilta mullistavia ideoita ja innovaatioita vauhdittamaan digitalisaatiotaan. Kyseessä on julkisen sektorin hackathon (Public Sector Hackathon, #pshack100) -projekti, monitieteellinen maisteritason kurssi, joka on avoin kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille. Lisäksi noin kaksikymmentä Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijaa osallistuu kurssille. Projektin työkieli on englanti, joten myös ulkomaalaiset opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan kurssille.

#pshack100-hackathonissa keskitytään tuoreiden ja toteutettavissa olevien konseptien luomiseen pikemminkin kuin koodaamaan täydellisiä sovelluksia. Poikkitieteellisiltä opiskelijatiimeiltä, joiden jäsenet edustavat niin Kauppakorkeakoulua, tekniikan alojen korkeakouluja, Taiteen ja suunnittelun korkeakoulua kuin Maanpuolustuskorkeakoulua, odotetaan uniikkeja näkemyksiä organisaatioiden haasteiden ratkaisemiseksi. Kurssi on kuuden opintopisteen (ECTS) arvoinen.

Ilmoittaudu hackathon-kurssille viimeistään 25.10.2016. Mukana ovat seuraavat organisaatiot digitalisaatiohaasteineen: Apotti-hanke, Patentti- ja rekisterihallitus, Poliisihallitus, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, sisäministeriö ja Suomen tulli.

Lue lisää organisaatioiden haasteista englanniksi.

 

Helsinki Challenge: €375 000 tiedepohjaisille ratkaisuille, jotka vaikuttavat yhteiskuntaan

$
0
0
Tiedepohjaisessa ideakilpailussa luodaan ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin ja tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentamiseen.

Helsinki Challenge on kiihdyttämöohjelma, joka perustuu tiedeyhteisön ja yhteiskunnan osaajien yhteistyöhön.

Kilpailun palkinto on 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen.

Helsinki Challenge vauhdittaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoa

Helsinki Challenge -tiimit tarttuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka. Tavoitteet ovat universaaleja eli kuuluvat meille kaikille: valtioille, kunnille, yrityksille, kouluille, sinulle ja minulle.

Kilpailun teemat: ihminen muutoksessa, kestävä planeetta ja urbaani tulevaisuus haastavat tiimejä luomaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Kun kaupungistuminen kiihtyy,  kilpailu työpaikoista, asunnoista ja hyvän elämän edellytyksistä kiristyy. Vaikka vauraus lisääntyy, moni jää edelleen vaille koulutusta ja terveydenhuoltoa. Ongelmat vaihtelevat alueittain. Kehitysmaissa väestö kasvaa, kun taas Euroopassa se vähenee ja vanhenee. Ilmastonmuutos vähentää luonnon monimuotoisuutta ja pakottaa ihmiset hakemaan parempia elinolosuhteita kotiseutujensa ulkopuolelta.

”Harvoin tutkijoilta kysytään, mitä he haluaisivat tutkia, miksi sen aiheen tutkiminen olisi tärkeää ja mitä ongelmia se ratkaisee. Ilman Helsinki Challengea emme olisi koskaan keskustelleet kollegoiden kanssa siitä, mikä aihe meissä sytyttää intohimoa. Ajattelu ei olisi mennyt eteenpäin, eikä uusia tutkimusideoita olisi syntynyt”, tutkija Katri Saarikivi sanoo.

Suomi pyrkii YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisen kärkimaaksi, ja Helsinki Challenge on yksi työkalu niiden edistämiseen.

”Perustutkimus luo uutta tietoa ja avaa oven uteliaisuudelle, jonka avulla syntyy uusia avauksia ja voimme rakentaa parempaa, toimivampaa maailmaa. Se on Suomen kilpailukyky- ja hyvinvointitekijä yhteiskunnallisesti sekä samalla menestyvän liike-elämän ja soveltavan tutkimuksen ja tuotekehityksen kivijalka. Hyvinvoinnin rakentamiseen tarvitaan tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijoiden välistä avointa dialogia ja keskinäistä luottamusta”, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen toteaa kilpailun sopivan hyvin Aalto-yhteisölle: ”Yliopistomme tapa toimia on tehdä asioita uusilla tavoilla, monialaisesti ja yhdessä. Kilpailuun osallistujat toteuttavat Aalto-yliopiston perusajatusta viedä uusimpia tutkimustuloksia päätöksenteon pohjaksi ja yhteiskunnan hyväksi. Samalla kilpailu luo osallistujille uusia verkostoja sekä antaa tutkimukselle erinomaista näkyvyyttä.”

Helsinki Challenge -kiihdyttämöohjelma vahvistaa tutkijoiden taitoja

Helsinki Challenge syntyy suomalaisten yliopistojen yhteistyönä. Voittaja on tiedossa, kun Suomi täyttää sata vuotta. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

Kilpailu on yliopistojen panostus tieteen merkityksen ja vaikuttavuuden näkyväksi tekemiselle, uusien tiedeperustaisten avausten mahdollistamiselle sekä tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelun vahvistamiselle. Palkinto on vain yksi kilpailun hyödyistä. Kiihdyttämöohjelma tukee tiimejä kumppanuuksien ja rahoituksen hankkimisessa, synnyttää uudenlaisia yhteistyökuvioita ja tuo tutkimuksesta kumpuaville uusille avauksille näkyvyyttä.

Helsinki Challenge -haku on auki!

Kilpailuun tulee ilmoittautua 31.10. mennessä ja varsinainen kilpailuehdotus on jätettävä viimeistään 15.11. Lue lisää challenge.helsinki.fi

Lisätietoja: Ira Leväaho, Helsinki Challenge projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, ira.levaaho@helsinki.fi, 050 5058152

Professori Kalevi Ekman vastaanotti Maailman kulttuurineuvoston palkinnon

$
0
0
Palkinto oli tunnustus Ekmanin yliopistokoulutukseen tuomasta kansainvälisyydestä sekä hänen visionäärisistä ja inspiroivista ideoistaan.

Maailman kulttuurineuvoston, World Cultural Council (WCC), myöntämä vuoden 2016 Jose Vasconcelos World Award of Education -palkinto luovutettiin Aalto-yliopiston koneensuunnitteluopin professorille ja Design Factoryn perustajalle Kalevi Ekmanille julallisessa seremoniassa Riiassa, Latvissa, perjantaina 14. lokakuuta.

Palkinto annettiin tunnustuksena Ekmanin yliopistokoulutukseen tuomasta kansainvälisyydestä ja inhimillisestä lähestymistavasta sekä hänen visionäärisistä ja inspiroivista ideoistaan, joiden ansiosta opiskelijat, tutkijat ja yritykset yhteen tuovasta Design Factory -konseptista on tullut merkittävä opetus- ja oppimisalusta. Ekman on ansioitunut niin mentorina kuin opettajana, edistänyt monitieteellistä ja -kulttuurista yhteistyötä sekä tehnyt 20 vuoden ajan uraauurtavaa työtä yrittäjyyteen kannustavien, ryhmätyötä tukevien ja opiskelijoita sitouttavien opiskelumenetelmien kehittämisessä.

Maailman kulttuurineuvoston (WCC) 33. palkintoseremonia järjestettiin Riian teknillisen yliopiston (RTU) 154-vuotisjuhlan ja yliopiston tieteellisen konferenssin yhteydessä Latvian kansalliskirjastossa.

Professoreiden tervetuliaisluennot julkaistu Aallon YouTubessa

$
0
0
Uudet vakinaistetut professorit raottavat videoilla muun muassa estetiikan, langattoman maailman ja biohybridimateriaalien salaisuuksia.

Tenured_professors_installation_lectures_photo_by_Heli_Sorjonen001web.jpg

Iloiset luennoitsijat sekä takarivissä vasemmalla rehtori Tuula Teeri ja provosti Ilkka Niemelä ja takarivissä oikealla vararehtori Eero Eloranta. Kuva Heli Sorjonen

Tenure track -urajärjestelmän kautta nimetyt vakituiset Associate- tai Full-tason professorit luennoivat omasta tutkimus- ja opetusalastaan 12.10.2016. Videot ovat katsottavissa Aalto-yliopiston Youtube-kanavassa. Luennot ovat englanninkielisiä.

"Does the gender composition of scientific committees matter?"
Manuel Bagues, Kauppakorkeakoulu, taloustieteen laitos

“Magnetic materials as part of the electromechanical energy conversion”
Anouar Belahcen, Sähkötekniikan korkeakoulu, sähkötekniikan ja automaation laitos
Lue myös Anouar Belahcenin haastattelu: Karkaavien wattien metsästäjä

“Algorithms and computation”
Petteri Kaski, Perustieteiden korkeakoulu, tietotekniikan laitos

“Biohybrid materials: where synthesis meets biology”
Mauri Kostiainen, Kemian tekniikan korkeakoulu, biotekniikan ja kemian tekniikan laitos

“Aesthetics in three (easy?) steps”
Ossi Naukkarinen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, taiteen laitos
Lue myös Ossi Naukkarisen haastattelu: Estetiikan professori sukeltaa big dataan

"Computational image synthesis and analysis”
Jaakko Lehtinen, Perustieteiden korkeakoulu, tietotekniikan laitos

“Auctions and information”
Pauli Murto, Kauppakorkeakoulu, taloustieteen laitos

“Imaging brains in action”
Lauri Parkkonen, Perustieteiden korkeakoulu, neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos

"Design of marine structures meets continuum mechanics”
Jani Romanoff, Insinööritieteiden korkeakoulu, konetekniikan laitos
Lue myös Jani Romanoffin haastattelu: Wannabe-toimitusjohtajasta tulikin jäärä huippututkija

“Role of software in digital transformation”
Kari Smolander, Perustieteiden korkeakoulu, tietotekniikan laitos

“Antennas enabling the wireless world”
Ville Viikari, Sähkötekniikan korkeakoulu, radiotieteen ja -tekniikan laitos

“Wood – the material of the future”
Monika Österberg, Kemian tekniikan korkeakoulu, puunjalostustekniikan laitos
Lue myös Monika Östergin haastattelu: Monika Österberg koulii puusta öljyn haastajaa


Aalto-yliopisto ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut tiivistävät yhteistyötä

$
0
0
Yhteiskunnan muutokset luovat tutkimushaasteita vesi- ja jätehuoltoaloilla.

Aalto_University_ENG_ja_HSY_yhteistyosopimus_allekirjoitus_19-10-2016_photo_Mikko_Raskinen_002web.jpg

HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen ja Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis. Kuva Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Aalto-yliopisto ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on edistää tutkimusta ja osaamista vesi- ja jätehuoltoaloilla, kuten juomaveden valmistuksessa, jäteveden puhdistuksessa, jätehuollossa ja vesihuoltoverkostojen ylläpidossa. Aalto-yliopiston ja HSY:n yhteistyöllä on pitkät perinteet, ja uudella sopimuksella pyritään luomaan systemaattisempia yhteistyömuotoja.

Vesi- ja ympäristötekniikalla ja kestävällä kehityksellä on tärkeä asema Aalto-yliopiston tutkimustoiminnassa ja strategiassa.

"Vesi- ja ympäristötekniikalla ja kestävällä kehityksellä on tärkeä asema Aalto-yliopiston tutkimustoiminnassa ja strategiassa", toteaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis. Yhteistyön vahvistaminen pääkaupunkiseudun kuntayhtymän kanssa on tärkeää sekä yliopistolle että alueen hyvinvoinnille, hän jatkaa.

Yhteiskunnassa tapahtuvat suuret muutokset kuten väestönkasvu, kaupungistuminen, ilmastonmuutos, globalisoituminen, digitalisaatio ja luonnonvarojen kasvava kulutus luovat haasteita vesi- ja jätehuoltoaloille.

”Esimerkiksi orgaanisen aineen pitoisuuksien nousu luonnonvesissä luo haasteita talousveden valmistuksessa”, kertoo vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala Aalto-yliopistosta. ”Ongelman ratkaisemiseksi tutkimme parhaillaan erilaisia kalvosuodatusmenetelmiä. Jäteveden puhdistuksessa teemme yhteistyötä HSY:n kanssa muun muassa prosessien optimoinnissa, jotta voisimme vähentää voimakkaan kasvihuonekaasun, typpioksiduulin päästöjä.”

”HSY:n yli 150 miljoonan investointiohjelmalla varmistetaan tulevaisuudessakin ekotehokkaat ja ajanmukaiset ympäristöpalvelut. Investointeihin liittyvät erilaiset kehittämishankkeet tarjoavat pohjan systemaattiselle asiantuntijayhteistyölle ja toimialojen osaamisen kehittämiselle, kuten Blominmäen kallioon rakennettava uusi jätevedenpuhdistamo, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Vesihuollon lisäksi HSY hoitaa sekä asukkaiden sekä kuntien jätehuollon pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Aalto-yliopistossa jätehuollon tutkimuksen pääaiheina on kierrätys ja jätehuoltojärjestelmät. Se on monitieteellistä tutkimusta, jossa yhdistetään systeemitason näkökulma ja mallintaminen logistiikkaan, prosesseihin, materiaalitekniikkaan, päästöjenhallintaan, ympäristövaikutuksiin, tiedonhallintaan ja palveluihin.

Pyrkimys kiertotalouteen on lisännyt tarvetta selvittää kotitalouksissa syntyvän jätevirran koostumusta ja kehittää toimivia jätteiden erilliskeräysjärjestelmiä.

”Pyrkimys kiertotalouteen on lisännyt tarvetta selvittää kotitalouksissa syntyvän jätevirran koostumusta ja kehittää toimivia jätteiden erilliskeräysjärjestelmiä. Tämän teeman ympärillä olemme tehneet HSY:n kanssa runsaasti yhteistyötä, kuten opinnäytetöitä”, kertoo ympäristötekniikan professori Jaana Sorvari Aalto-yliopistosta. ”Viimeisin yhteistyöhankkeemme liittyy yhdyskuntajätevesilietteiden käsittelymenetelmien vertailuun. Erityisen tyytyväinen olen viime syksynä käynnistyneeseen yhteistyöhön jätehuollon opetuksessa”, Sorvari toteaa.    

Aalto-yliopistossa on runsaasti osaamista vesi- ja jätehuoltoaloilla. Vuosittain näiltä aloilta valmistuu keskimäärin 20 diplomi-insinööriä ja useita tohtoreita. HSY on Suomen suurin yksittäinen Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikasta valmistuvien diplomi-insinöörien työllistäjä.

Lisätietoja:

Aalto-yliopisto
Professori Riku Vahala
puh. 050 5884 237
riku.vahala@aalto.fi

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
Toimitusjohtaja Raimo Inkinen
puh. 045 635 7741 
raimo.inkinen@hsy.fi

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta. hsy.fi

Tutkijat löysivät yhteyden trooppisten myrskyjen ja jokisuistojen pienentymisen välillä

$
0
0
Muutos myrskyjen esiintymisessä uhkaa Vietnamissa sijaitsevan Mekong-joen suiston tulevaisuutta.

Fishing in the Mekong River web.jpg

Kalastaja Mekong-joella. Kuva: Southamptonin yliopisto

Suistot ovat jokiin huuhtoutuneiden ja alajuoksulle kulkeutuneiden sedimenttien eli kiintoaineiden synnyttämiä maanpinnan muodostumia. Ne ovat usein hyvin hedelmällisiä ja näin myös tärkeitä maatalousalueita.  Nyt tutkijat ovat esittäneet Nature-tiedelehdessä, että muutokset syklonien reiteissä ja voimakkuudessa johtavat jokeen kulkeutuneen sedimentin vähentymiseen Mekongin suiston yläpuolisella jokialueella. Sedimentit ovat erittäin tärkeitä jokisuistojen säilyvyyden kannalta.

”Sedimentit kerääntyvät kohtiin, joissa joki kohtaa suvannon tai seisovan vesistön, kuten meren tai järven.  Suistot vajoavat luonnollisesti oman painonsa vaikutuksesta, joten jatkuva uuden maa-aineksen kulkeutuminen on erittäin tärkeää näiden muutosten kompensoimiseksi sekä maanviljelyn ja ympäristön kannalta tuhoisien tulvien estämiseksi”, tutkimukseen osallistunut Aalto-yliopiston apulaisprofessori Matti Kummu kertoo.

Tutkimusta johtaneen Southamptonin yliopiston professori Stephen Darbyn mukaan tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa trooppisten myrskyjen merkittävän vaikutuksen sedimenttien kulkeutumiseen.

”Vaikka ihmisen toiminta vaikuttaa sedimentin määrään joessa, pystyimme osoittamaan, että myös syklonien esiintyminen on ilmiön merkittävä osatekijä.”

Elintärkeä alue

Mekong-joen 39 000 neliökilometrin laajuinen suistoalue on maailman kolmanneksi suurin.  Vietnamin taloudelle elintärkeällä alueella asuu 20 miljoonaa ihmistä, ja se on yksi Kaakkois-Aasian merkittävimmistä riisinviljelyalueista.

Tutkimuksen tehnyt kansainvälinen tutkijaryhmä kehitti uudenlaisen menetelmän, jonka avulla se analysoi Mekong-joen virtaamamittauksia ja selvitti veden kiintoainespitoisuudet vuosien 1981–2005 ajalta. Käyttämällä lisäksi suomalaisen YVA Oy:n kehittämää hydrologista mallia he pystyivät eristämään trooppisten myrskyjen muutoksista aiheutuneet vaikutukset joen sedimenttiaineksen kulkeutumiseen.  Tutkijat pystyivät tällä metodilla osoittamaan, että kaikista suistoalueelle kulkeutuneista sedimenteistä yksi kolmasosa syntyy trooppisten syklonien vaikutuksesta.

Tutkimuksen perusteella Mekong-joen sedimenttiaineksen kulkeutuminen on vähentynyt merkittävästi tutkimusjakson aikana, mikä johtuu pitkälti muutoksista myrskyjen reiteissä ja intensiteetissä. Myrskyjä esiintyy suiston yläpuolisella jokialueella.

"Vaikka ilmastomallit ennustavat, että trooppiset syklonit saattavat voimistua ilmastomme lämpenemisen myötä, niiden reitit voivat tulevaisuudessa siirtyä kauemmaksi Mekong-joen valuma-alueelta", lisää Southamptonin yliopiston tutkija Julian Leyland.

Professori Darbyn mukaan tulokset ovat erittäin merkittäviä.

”Mekong-joen sedimentin kulkeutuminen on jo vähentynyt yläjuoksun patojen ja muiden ihmisten aiheuttamien vaikutusten, kuten hiekan ruoppauksen, seurauksena. Trooppisten syklonien dynamiikassa tapahtuneiden muutosten merkityksen ymmärtäminen tarjoaa meille laajemman käsityksen uhkista, joita kyseiseen jokisuistoon ja maailman muihin suistoalueisiin kohdistuu.”

Tutkimuksella on maailmanlaajuisia vaikutuksia, sillä myös monen muun suuren joen, kuten Gangesin (Intia/Bangladesh), Jangtsen (Kiina) ja Mississipin (Yhdysvallat) valuma-alueet joutuvat säännöllisesti trooppisten myrskyjen kohteeksi.  Näillä maailman suurimmilla suistoalueilla asuu ja työskentelee lähes 500 miljoonaa ihmistä. Tutkimus osoittaa, että kaukana suistoalueista sijaitsevan yläjuoksun valuma-alueilla esiintyvien myrskyjen reiteissä ja intensiteetissä tapahtuneet muutokset on otettava huomioon arvioitaessa suistojen haavoittuvuutta merenpinnan noustessa.

Tutkimuksen rahoitti Yhdistyneen kuningaskunnan Natural Environment Research Council -neuvosto (NERC), ja siihen osallistuivat Southamptonin yliopisto (UK), Aalto-yliopisto, Exeterin yliopisto (UK), Hullin yliopisto (UK) ja Illinoisin yliopisto (Yhdysvallat).

Linkki artikkeliin Fluvial sediment supply to a mega-delta reduced by shifting tropical-cyclone activity

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Matti Kummu
p. 050 407 5171
matti.kummu@aalto.fi

 

Tuore fysiikan nobelisti Michael Kosterlitz luennoi aaltolaisille - katso tallenne

$
0
0
Esityksessään Kosterlitz valotti eksoottisten aineiden ominaisuuksia.

Aallossa tutkijavierailulla oleva professori Michael Kosterlitz piti 18. lokakuuta aaltolaisille luennon aiheesta: "Topological excitations in two dimensions”.

Nobelistin luento Otaniemessä houkutteli salin täyteen kuulijoita ja Kosterlitzin esitys huokui syvää innostusta ja intohimoa omaan tutkimusaiheeseen. Rehtori Tuula Teeri nosti esille tervehdyssanoissaan, että tutkimustyötä aloittaessa emme varmasti tiedä, mihin tulokset johtavat, mutta tieteellisesti todistetun tiedon pohja on aina vahvasti aiemmin tehdyssä tutkimuksessa ja löydetyissä tuloksissa.

Fysiikan Nobel myönnettiin eksoottisia aineen olomuotojen muutoksia tutkivalle kolmikolle Michael Kosterlitz, David Thouless ja Duncan Haldane. Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Kosterlitz on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista teoreettisen tiiviin aineen ja tilastollisen fysiikan tutkijoista.

Lue myös uutiset:

Hauska ongelmanratkaisu palkittiin fysiikan Nobelilla

Tuore fysiikan nobelisti Aallossa

Aalto 60. maailmassa tietotekniikan alalla

$
0
0
US Newsin yliopistovertailussa myös kauppatieteet ja avaruustekniikka sadan parhaan joukossa.

Yhdysvaltalaisen US Newsin julkaisemassa rankingissä Aalto-yliopisto paransi sijoitustaan usealla osa-alueella. Tietotekniikan alalla Aalto-yliopisto nousi sijalle 60 edellisvuoden 83. sijalta. Kauppatieteet ja avaruustutkimus ylsivät myös sadan parhaan joukkoon maailmassa sijoituksilla 96 ja 99. Tekniikan alalla Aalto-yliopisto oli sijalla 136 ja materiaalitieteessä 130. Näissä alakohtaisissa vertailuissa sijoitus oli Suomen yliopistoista paras.

Yleisrankingissä Aalto-yliopisto nousi sijalle 286, kun sijoitus vuosi sitten oli 352.

US Newsin globaali ranking perustuu Thomson Reutersin Web of Science ja InCites -analyysityökalujen dataan. Mittareina on käytetty muun muassa tutkimusjulkaisujen ja -viittausten määrää, mainetta sekä kansainvälisyyttä. Vertailun metodologia on muuttunut hieman edellisvuodesta. Yleisrankingissa on vertailtu 1000 yliopistoa maailmanlaajuisesti, alakohtaisissa määrä vaihtelee.

Maailmassa on laskutavasta riippuen noin 17 000–22 000 yliopistoa. Aalto-yliopisto on erikoistunut tekniikkaan, talouteen ja taiteeseen. Ala- tai aihekohtaiset rankingit kuvaavat yliopiston toiminta-alueita yleisrankingeja paremmin.

Lue lisää US Newsin sivuilta
 

Tuotesuunnittelukurssin lopputyönäyttelyssä apuvälineitä vuodepotilaille

$
0
0
Tavoitteena oli suunnitella laite, joka mahdollistaa arkitoimien suorittamisen sairaalasängyllä istuen.

Tuotesuunnittelun loppugaalassa yli 200 kandidaattiopiskelijaa esitteli ryhmätyönä kehittämiään ideoita, joiden tavoitteena on aktivoida vuodepotilasta itsenäiseen toimintaan turvallisesti.

Kurssi on pakollinen kone- ja rakennustekniikan kandidaattiopiskelijoille, mutta joukossa oli opiskelijoita myös muista ohjelmista.

Säädettävä sairaalapöytä

”Ratkaistavia ongelmia oli paljon, joten kuuden viikon kurssin ensimmäiset viisi viikkoa kuluivat taustakartoitukseen ja aiheen rajaukseen", kertoi Tuukka Tuomela.

"Säädettävä sairaalapöytä oli meidän näkemyksemme, jolla ainakin muutamat ongelmat voisi ratkaista. Se ei kuitenkaan sovi kaikkein heikkokuntoisimmille”, Tuomela totesi. "Pöydän ääressä potilaan on helpompi syödä, koska pöytä voidaan nostaa täsmälleen oikealle tasolle.”

Tehtävä oli ryhmän mielestä haastava, sillä sairaala ei ollut kenellekään tuttu ympäristö.
”Samaa suunnitteluprosessia voi kuitenkin käyttää jatkossa muidenkin tuotteiden suunnittelussa.”

Ryhmään kuului kolme opiskelijaa Sähkötekniikan korkeakoulusta, kaksi Kemian tekniikasta ja yksi energia- ja ympäristötekniikan pääaineesta.

kurssityo1b.jpg

Kuvassa Tuuka Tuomela ja Arno Alho. Muut ryhmän jäsenet ovat Niko Luostrinen, Artem Lopatenko, Santeri Santikko ja Mihael Merkurjev.

Työtasoon integroidut istumatuet

”Kurssitehtävässä oli monta pulmaa ratkaistavina”, kertoi Jami Kajander kone- ja rakennustekniikan pääaineesta. ”Potilaan pitäisi pystyä istumaan sängyn laidalla turvallisesti, mutta samalla säilyttämään ihmisarvonsa."

”Mielestämme onnistuimme kuitenkin melko hyvin”, arvioi Kajander.  ”Päädyimme suunnittelemaan työtason, jossa on integroidut istumatuet, jotka potilas voi itse säätää sopiviksi. Myös rinta- ja jalkatuet ovat säädettäviä.”

tyo2.jpg

Ryhmän jäsenet vasemmalta: Rolf Kottelin, Anna Lagerström, Jami Kajander, Petter Westberg, Filemon Wolfram. Ryhmän kuudes jäsen Casper Fagerström, puuttuu kuvasta.

”Olemme molemmat suunatautumassa rakennusalalle, joten vastaavanlaista tehtävää ei ehkä jatkossa tule eteen, mutta ryhmätyöskentely oli hyödyllinen kokemus”, hän totesi.

Konetekniikkaan suuntaavalle Anna Lagerströmille tehtävä oli mieluinen. ”Parasta oli, kun sai yhdistää luovuutta tekniikkaan ja miettiä erilaisia ratkaisuja. Aikataulu oli haasteellinen, sillä mallin toteutukseen jäi todella vähän aikaa.”

Kuuden hengen ryhmään kului viisi opiskelijaa kone- ja rakennustekniikan pääaineesta sekä yksi opiskelija tuotantotaloudesta.

Tuotesuunnittelukurssin toteutti Insinööritieteiden korkeakoulun konetekniikan laitos.

 

Fabian Ahvenaisen rahaston apurahat haettavana 30.11.2016 asti

$
0
0
Ilmoitus haettavasta Fabian Ahvenaisen rahaston sillanrakennuksen ja talonrakennuksen apurahasta

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Fabian Ahvenaisen rahaston rahastotoimikunta julistaa haettavaksi sillanrakennuksen ja talonrakennuksen apurahoja tunnustuksena hyvin suoritetuista opinnoista. Apurahojen suuruus on noin 1000 – 3000 euroa. Apurahojen lopulliseen lukumäärään ja suuruuteen vaikuttavat hakijoiden määrä ja taso. Apurahoja voivat hakea sillan- tai talonrakennukseen perehtyneet Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun diplomi-insinöörin tutkintoa tai jatko-opintoja suorittavat opiskelijat sekä äskettäin diplomi-insinöörin tutkinnon tai jatkotutkinnon suorittaneet henkilöt.

Apurahat jaetaan juhlatilaisuudessa, joka on suunniteltu järjestettäväksi perjantaina 10.3.2017 klo 14.

Apurahan hakijan tulee osoittaa rahastotoimikunnalle lyhyt vapaamuotoinen hakemus, josta ilmenevät hakijan perehtyneisyys sillan- tai talonrakennustekniikkaan, hakijan opintomenestys (liitteenä opinto-rekisteriote tai tutkintotodistus) sekä puhelinnumero, sähköposti ja osoitetiedot.

Fabian Ahvenaisen rahasto tukee pitkällä aikavälillä tasapuolisesti sillan- ja talonrakennuksen alueita. Hakijoita pyydetään ilmoittamaan hakemuksessaan, onko heidän opintojensa painotus ollut sillanrakennus- vai talonrakennustekniikassa. Hakemuksien arviointiin vaikuttaa myös alkupääoman lahjoittajan tarkoitus edistää erityisesti konstruktiivista rakennustekniikkaa

Hakemus on toimitettava Rakennustekniikan laitokselle osoitteella: Aalto-yliopisto, Rakennustekniikan laitos, Fabian Ahvenaisen rahasto c/o Elsa Nissinen-Narbro, PL 12100, 00076 Aalto (käyntiosoite: Rakentajanaukio 4A, huone R247) siten, että se on perillä viimeistään keskiviikkona 30.11.2016 klo 15:00.

Mahdollisiin apurahoja koskeviin tiedusteluihin vastaavat Lauri Salokangas, puh 0408322717, Jari Puttonen, puh. 0503841782 sekä Elsa Nissinen-Narbro, puh 0503502638.

Autoinsinöörien maailmanjärjestön opiskelijapalkinto Suomeen

$
0
0
Jere Lehtinen Aalto-yliopistosta voitti autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITAn opiskelijakongressin parhaan esityksen palkinnon.

Lehtinen palkittiin syyskuun lopulla pidetyn autoinsinöörien maailmankongressin päätöstilaisuudessa Etelä-Korean Busanissa. Paikalla oli yli 1800 osallistujaa 33 maasta. Kongressi järjestetään joka toinen vuosi.

Lehtinen piti esityksensä pääkongressin ohessa pidetyssä opiskelijakongressissa. Esityksen aiheena oli ”Nonlinear Lateral Dynamic Behaviour of a High Capacity Transport Vehicle” eli HCT-yhdistelmien epälineaarinen sivuttaissuuntainen dynaaminen käyttäytyminen.

”Oli hienoa saada tunnustusta alan asiantuntijoilta”, Lehtinen iloitsee.

Raati antoi esitykselle arvion outstanding paper. Kriteereitä oli useita, kuten tutkimuksen teoreettinen hyöty, käytännön hyöty, ja kuinka itsenäisesti tutkimus on tehty.

Turvallisesti tien päällä

HCT- eli High Capacity Transport -yhdistelmä tarkoittaa normaalia pidempää ja / tai raskaampaa ajoneuvoyhdistelmää, jota ei kuitenkaan pidetä erikoiskuljetuksena. Tallaisia yhdistelmiä on Suomessa koekäytössä varsinkin puutavarakuljetuksissa. Liikennöitsijä tarvitsee sitä varten Liikenteen turvallisuusviraston Trafin myöntämän koeluvan.

HCT-yhdistelmät tunnetaan Australiassa maantiejunan nimellä. Sellaisen voi kohdata liikenteessä myös Ruotsissa, eräissä Keski-Euroopan maissa sekä Kanadassa.

Suurella kuljetuskapasiteetilla tavoitellaan aiempaa parempaa tuottavuutta ja pienempää energiankulutusta hyötykuormaan nähden. Se tarkoittaisi pienempiä päästöjä ja pienempiä kuljetuskustannuksia.

Lehtinen tutki diplomityössään erään yhdistelmän sivuttaisdynaamista käyttäytymistä liukkaissa olosuhteissa.

”HCT-yhdistelmillä ei toistaiseksi saa ajaa talvi- tai pakkaskeleillä. Viranomaiset haluavat saada tietoa yhdistelmän turvallisuudesta vaativissa olosuhteissa ennen kuin liikennöintilupia voidaan myöntää.”

Lehtinen teki erilaisilla ajoneuvoyhdistelmän parametreilla herkkyysanalyyseja siitä, miten HCT-yhdistelmä käyttäytyy erilaisissa ajotilanteissa. Hän tutki, miten yhdistelmien rakennetta voitaisiin kehittää niin, että ne käyttäytyisivät stabiilisti ja pyrkisivät oikaisemaan itsensä eri ajotilanteissa, kuten erilaisissa kaistanvaihdoissa ja ongelmallisissa ääritilanteissa.

”Iso yhdistelmä vaatii kuljettajalta ennakoivaa ajotapaa. Kun kuljettaja tekee ohjausliikkeen esimerkiksi 80 km/h etenemisnopeudella, se vaikuttaa yhdistelmän peräosaan noin kahden sekunnin viiveellä.”

Lehtinen tutki HCT-yhdistelmän käyttäytymistä Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa ajoneuvotekniikan tutkimusryhmän laboratoriossa. Oulun yliopistossa tutkitaan samaa aihetta myös käytännön ajokokeilla ja mittauksilla. Tutkimuksia tehdään yhteistyössä Trafin, VTT:n ja ajoneuvoalan yritysten ja säätiöiden kanssa.

Kohti uusia haasteita

DI Jere Lehtinen sai diplomityönsä valmiiksi vuoden 2015 lopussa. Syksyllä 2016 hän siirtyi jatko-opiskelijaksi tuotantotalouden laitokselle.

”Tuotantotalous oli minulla sivuaineena. Keskityn nyt organisaatioiden toimintaan, projektien hallintaan ja johtamiseen liittyviin aiheisiin, jotka kiinnostavat minua”.

Lehtinen toteaa, että ajoneuvotekniikan opetus ja siihen suunnattu rahoitus on Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa vähentynyt.

”Toivotaan, että ajoneuvo- ja rengasdynamiikan opetus ja tutkimus säilyvät Suomessa korkeatasoisina. Tutkimusta tarvitaan, sillä vuodenaikojen vaihteluista ja erityisen haastavista talviolosuhteista johtuen meillä on poikkeuksellisen hankalat olosuhteet tieliikenteessä.”

Lehtisen mukaan tutkimus ja teollisuus keskittyvät maailmanlaajuisesti enenevässä määrin ajoneuvojen sähköistämiseen ja itseajavien ajoneuvojen kehittämiseen.

Kuva: Pasi Perhoniemi, SATL


Peruskoulun puolesta – Ysiluokan tie tulevaisuuteen

$
0
0
Tempaus2016 on Suomen arvokkaimman aarteen asialla. Tapiolan koulun 9-luokkalaiset tempaus sai pohtimaan omia opintopolkuja ja ihanneammatteja.

Ilmassa oli hälinää ja kuhinaa, kun Tapiolan koulun 9-luokkalaiset saapuivat opo-tunnille. Nyt ohjaksissa ei kuitenkaan ollut oppilaanohjaaja Milla Kangas, vaan sähköteekkari Mikko Leino Aalto-yliopistosta. Leino on yksi 1 400 tempaajasta, jotka jalkautuivat kahden päivän aikana Suomen peruskouluihin Utöstä Utsjoelle.

Tarkoitus on nostaa esille Suomen peruskoulun taso ja innostaa oppilaita oppimaan.

– Oppiminen ei ole ollut peruskouluissa enää niin motivoitunutta ja tuloksetkin ovat vähän laskussa. Meidän tempaajien mielestä peruskoulu on Suomen tärkein ja arvokkain asia, kertoi Leino 23 oppilaan edessä.

Leino oli vetämässä Aalto-yliopiston opiskelijoiden koordinoiman tempauksen Tie tulevaisuuteen -tuntia. Ysiluokan jälkeen pitää tehdä päätöksiä omasta elämästä. On aika miettiä, mitä taitoja on mahdollista hankkia ja mitä tehdä isona.

Vapautta valintoihin

Oppilaat saivat hetkensä opinto-ohjaajina, kun tehtävänä oli miettiä tulevaisuuden polkuja erilaisille esimerkkihenkilöille. Mitä Ella, Ali, Kaarina ja Ville-Valtteri voisivat opiskella ja mistä eri ammatteihin voi valmistua. Ryhmissä pohdittiin, miten tullaan kansanedustajaksi, onko eläinlääkäreille omaa koulua, entä mitä kautta pääsee raksalle?

Tempaus2_Aalto_University_700x400.jpg

9-luokkalaiset pohtivat erilaisia tulevaisuuden polkuja. Kuva: Jaakko Kahilaniemi/ Aalto-yliopisto

Omille opintopoluille luotiin kolme vaihtoehtoa kunkin taitojen, harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden kautta. Leino rohkaisi miettimään tulevia ammatteja esimerkiksi musikaalisuuden, sosiaalisten taitojen tai vaikkapa sisukkaan luonteen kautta.

Myös oppilaanohjaaja Kangas kannustaa oppilaita tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu kiinnostavalta ja heittäytymään myös uusiin ajatuksiin.

– Toivon, että jatkossa koulussa opitaan vielä enemmän tulevaisuudessa selviämisen taitoja. Sen sijaan, että mentäisiin vain oppiaine edellä, on tärkeää esimerkiksi pohtia, miten selviän haasteista, miten toimia ryhmässä ja kuinka tehdä päätöksiä, Kangas toteaa.

Tapiolan koulussa oppia elämään antaa muun muassa verotusprojekti, joka yhdistää yhteiskuntaopin, matematiikan ja opinto-ohjauksen oppiaineet.

– On kiva, kun on kolme ainetta yhdessä, siinä saa isompaa kuvaa asioista. Projektista saa apua tulevaisuuteen, sillä verotus koskee jokaista, sanoo ysiluokkalainen Joanna Hilve.

Aikuishaaveet aikakapseliin

Oppilas Kiira Karimaa haluaisi aikuisena tehdä työtä, jossa voi olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa nuoria. Koulussa mieluista on esitelmien tekeminen ja se, että saa itse oikeasti hakea tietoa.

– Eniten toivoisin, ettei kaikkea tehtäisi tietokoneella. Tykkään esimerkiksi äidinkielessä kirjoittaa käsin, mutta nyt melkein kaikki tekstit tehdään koneella, Karimaa huomauttaa.

Tempaus3_Aalto_University_leveä.jpg

Kiira Karimaa (vas.) ja Joanna Hilve. Kuva: Jaakko Kahilaniemi/ Aalto-yliopisto

– Oli hienoa päästä tempaamaan omaan vanhaan kouluun. Nykyiset ysiluokkalaiset ovat tosi fiksuja. Toivon, että he etsivät ja löytävät oman juttunsa, toteaa Mikko Leino.

Kaikille avoin Tempausjuhla Helsingin Kansalaistorilla alkaa keskiviikkona 2.11. klo 12.

Tempaus2016 muistetaan vielä 25 vuodenkin kuluttua. Silloin avataan Otaniemeen sijoitettu aikakapseli, johon on talletettu oppilaiden kirjoittamat ajatukset siitä, minkälaista opetus on 25 vuoden päästä ja mitä kukin silloin haluaa aikuisena tehdä. Vuonna 2041 selviää, opiskeliko silloinen Suomen tasavallan presidentti Tapiolan koulun yläasteella.

Nesteeltä lahjoitus Aalto-yliopistolle

$
0
0
Neljälle suomalaiselle yliopistolle yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Neste lahjoittaa Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suomalaisille yliopistoille yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Lahjoitus jaetaan Aalto-yliopiston, Åbo Akademin, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston kesken.

Lahjoituskohteiden valinnassa otettiin huomioon erityisesti yhteistyön laajuus Nesteen kanssa, kyseisistä yliopistoista valmistuneiden osuus Nesteen rekrytoinneista sekä yliopiston akateeminen menestys kansainvälisissä arvioinneissa.

Lahjoituksilla Neste haluaa osoittaa sitoutumisensa Suomen nuorten tulevaisuuteen ja arvostuksensa  Suomen koulutusjärjestelmälle sen työstä 100-vuotiaan maamme hyväksi.

”Suomen ehdottomia vahvuuksia kansainvälisessä vertailussa ovat kaikille tarjolla oleva koulutus ja koulutetut osaajat. Tämä osaaminen on myös Nesteen menestyksen takana. Neste haluaa lahjoituksella osaltaan turvata, että pätevää ja monipuolista osaamista tulevaisuuden kilpailukyvyn ja uusien innovaatioiden syntymiseen löytyy Suomesta jatkossakin”, Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen toteaa.

"Kiitämme lämpimästi lahjoituksesta. Aalto-yliopiston ja Nesteen pitkäjänteinen yhteistyö on ollut monimuotoista ja hedelmällistä. Yhteisen tutkimuksen ja kehityksen kärkiä ovet olleet erityisesti kemian teollisuuden tuotteet, teollisten prosessien ilmiöt, puhtaat liikennepolttoaineet sekä biotekniset valmistusreitit ja biopolymeerit", kertoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Huippuosaajat ovat kaikkien yhteinen etu

Neste osallistui myös pääkumppanina Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Tempaus2016-tapahtumaan. Yli tuhat Aallon opiskelijaa jalkautui suomalaisiin peruskouluihin pitämään oppituntia, joka innostaa koululaisia oppimaan muun muassa arkielämän pulmapakin avulla. Lisäksi opiskelijat ottivat valokuvia vierailluista peruskouluista, joista koostettu mosaiikkiteos luovutettiin Kansalaistorilla Opetushallituksen pääjohtajalle Olli-Pekka Heinoselle.

Aalto-yliopiston kirjasto uudistui Harald Herlin -oppimiskeskukseksi

$
0
0
Tilat tukevat monialaista uudentyyppistä oppimista, tutkimusta ja työskentelyä.

Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1970 valmistunut Aalto-yliopiston kirjastorakennus Otaniemen ytimessä on peruskorjattu. Talosta kuoriutui monikäyttöinen ja moderni oppimiskeskus opiskelijoille, henkilöstölle ja muille asiakkaille. Dynaamiset tilat tukevat monialaista uudentyyppistä oppimista, tutkimusta ja työskentelyä. Digitalisaation myötä tiloja vapautui kirjoilta entistä enemmän asiakkaille, erilaisille toiminnoille ja käyttäjälähtöisille palveluille. Harald Herlin -oppimiskeskuksen avajaisia vietetään perjantaina 4.11.  

Harald Herlin -oppimiskeskuksen nimi kunnioittaa Bror Harald Herliniä (1874–1941), joka oli suomalainen insinööri, yrittäjä ja teollisuusmies. Hänen elämäntyössään yhdistyy teknologia, talous, suunnittelu ja yrittäjyys. Nämä asiat ovat myös monialaisen Aalto-yliopiston toiminnan ytimessä. Nimi valittiin yhdessä Aallon pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Teknologiateollisuus ry:n kanssa.

Aalto-yliopisto, Oppimiskeskus, Lukusali, kuva Tuomas Uusheimo, w700.jpg

Lukusali on avara ja valoisa. Kuva: Aalto-yliopisto/Tuomas Uusheimo

Uudenlaisen oppimisen ja kohtaamisen keskus

Opiskelijat, opettajat, tutkijat, kirjaston henkilöstö, arkkitehdit ja palvelumuotoilijat suunnittelivat Harald Herlin -oppimiskeskuksen toimintaa ja tiloja yhdessä aivan uudella tavalla. Palvelut sijoitettiin oppimiskeskukseen teemoittain: suojeltu toinen kerros toimii edelleen kirjasto- ja lukusalina, ensimmäisessä kerroksessa on Tori mediaseinineen ja kahviloineen, ja uudet mediapalvelut sijoittuvat alimpaan kerrokseen. Harald Herlin -oppimiskeskuksessa on myös kuva-aineistoja sisältävä Visual Resource Centre, studiotiloja esimerkiksi luentojen nauhoittamiseen, opiskelu-, kokoontumis- ja näyttelytiloja.

"Aalto-yliopiston tehtävä on kouluttaa muutoksentekijöitä, ammattilaisia, jotka ratkaisevat maailman suuria haasteita kestävällä tavalla. Uudistettu Harald Herlin -oppimiskeskus luo puitteet uudenlaiselle oppimiselle ja palvelee näin tavoitettamme", sanoo Aalto-yliopiston opetuksesta vastaava vararehtori Eero Eloranta.

Alvar Aallon arkkitehtuuriperintöä vaalien

Harald Herlin -oppimiskeskus ja Kandidaattikeskus muodostavat yhden Aallon arkkitehdinuran tärkeimmistä rakennuskokonaisuuksista. Viereisen Kandidaattikeskuksen peruskorjaus valmistui viime vuonna. Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaus toteutettiin alkuperäistä kunnioittaen yhteistyössä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa. Rakennuksessa näkyy kauniisti Alvar Aallon suunnittelulle tunnusomaisia piirteitä, esimerkiksi rakennuksen viuhkamainen muoto ja epäsuoran valon mestarillinen käyttö.

Peruskorjauksen rakennuttajana oli Aalto-yliopiston kiinteistöyhtiö Aalto University Campus & Real Estate. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT (SAFA-arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes), sisustussuunnittelusta Arkkitehtitoimisto JKMM (sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen) ja rakennusurakan toteutuksesta NCC.

Osa uudistuvaa kampusta

Aalto-yliopisto sijoittaa kaikki ydintoimintonsa Otaniemen kampukselle vuoteen 2021 mennessä. Dipolin peruskorjaus Aalto-yliopiston kaikille avoimeksi päärakennukseksi valmistuu ensi vuonna. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muuttaa Arabiasta Otaniemeen vuonna 2018 ja Kauppakorkeakoulu vuotta myöhemmin Töölöstä.

Yksi yhtenäinen kampus edistää opiskelijoiden, tutkijoiden ja keskeisten sidosryhmien monialaista yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Otaniemessä onkin jo nyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen innovaatiokeskittymä.

Aalto-yliopisto, Oppimiskeskus, Makerspace, 2, kuva Tuomas Uusheimo, w700.jpg

Entinen kirjavarasto pohjakerroksessa muutti muotonsa monitoimiseksi Makerspace-tilaksi. Kuva: Aalto-yliopisto/Tuomas Uusheimo

Harald Herlin -oppimiskeskuksen aukioloajat:
ma-to 9−20, pe 9−18, la 10−15. Tori ja Makerspace ovat lisäksi avoinna joka päivä klo 7−24. Ensimmäisessä kerroksessa on myös 24/7 avoinna oleva tila.

Käyntiosoite: Otaniementie 9, Espoo
Asiakaspalvelun sähköposti: oppimiskeskus@aalto.fi
Asiakaspalvelun puhelinnumero: 050 316 1011

Lisätietoja:
Arkkitehtuuri ja kampus: Antti Ahlava, kampuskehittämisestä vastaava vararehtori ja arkkitehtuurin professori, Aalto-yliopisto, puh. 050 324 1179

Opetus ja Harald Herlin -oppimiskeskuksen toiminta: Eero Eloranta, opetuksesta vastaava vararehtori ja teollisuustalouden professori, Aalto-yliopisto, puh. 050 432 3411

Yli sata opiskelijaa kehittää prosesseja edistämään julkisen sektorin digitalisaatiota

$
0
0
Seitsemän julkisen sektorin organisaatiota osallistuu Hackathon-kurssille.

Aalto-yliopisto järjestää syksyllä 2016 monitieteisen kurssin yhdessä valittujen julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Kurssi polkaistiin käyntiin 1.11. Design Factoryllä Otaniemessä tapahtumalla, jossa virastojen haasteisiin tutustuttiin esityksin ja palvelusuunnitteluharjoituksin.

"Intensiivisen Hackathon-tapahtuman ympärille rakentuvan kurssin tavoitteena on Suomen julkisten palveluiden digitalisaation kiihdyttäminen", Accenturen johtaja Karri Saarelainen kertoo. Organisaatiot haastavat opiskelijat kehittämään ratkaisuja, jotka esimerkiksi helpottavat asiointia ja nopeuttavat prosesseja.   

Kurssille, joka järjestettiin ensimmäisen kerran viime keväänä, lähti nyt mukaan peräti seitsemän organisaatiota: Apotti-hanke, Patentti- ja rekisterihallitus, Poliisihallitus, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, sisäministeriö ja Suomen tulli. Viime keväänä mukana olivat HUS, Verohallinto ja Väestörekisterikeskus.

"Hackathon tukee Apotin ekosysteemiajattelua sekä laaja-alaista toiminnan uudistamistyötämme. Odotan innolla uusia näkemyksiä siitä, millaisia innovatiivisia palveluita Apottiin voidaan liittää", kertoo Apotin teknologiajohtaja Jari Renko. Apotti on laaja-alainen sosiaali- ja terveydenhuollon muutoshanke, jonka keskeisenä tavoitteena on alueellisesti yhtenäinen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä.   

Kansainvälisten opiskelijatiimien jäsenet Aallon ja Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijoita

Reilun 100 opiskelijan odotetaan kehittävän luovia ja asiakaskeskeisiä ratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön nopeasti. Tällä kertaa kurssille osallistuu Aallon opiskelijoiden lisäksi myös 18 ensimmäisen vuoden maisteriopiskelijaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

"Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus luoda ratkaisuja yhteiskuntamme keskeisille toimijoille ja odotan mielenkiinnolla sitäkin, että pääsen itse käyttämään näitä palveluja tulevaisuudessa", Kauppakorkeakoulun organisaatioviestinnän opiskelija Allu Pyhälammi kuvaili tuntojaan kick-offin päättyessä.

Kauppakorkeakoulu on rakentanut Hackathon-konseptia yhdessä Accenturen ja siihen kuuluvan palvelumuotoiluyksikkö Fjordin asiantuntijoiden kanssa.

"On upeaa nähdä, miten opiskelijat hyödyntävät tätä konseptia ja luovat uutta. Opiskelijat saavat kurssin aikana arvokasta oppia mm. palvelumuotoilusta ja prosessien suunnittelusta sekä syvällistä tietoa julkisen sektorin organisaatioista. Kurssi on kuuden opintopisteen arvoinen ja se on myös yksi Aalto-yliopiston Suomi 100 -hankkeista", Aalto-yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge kertoo.

Braggen lisäksi Aallosta osallistuu kurssin toteuttamiseen Professor of Practice Esko Penttinen, apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa, yliopistonlehtori Christa Uusi-Rauva, post-doc tutkija Jani Merikivi, tutkija Darius Pacauskas ja Hackathon-viikonloppuna useita vierailevia valmentajia, kuten professori Jarno Limnéll.

Hackathon-tapahtuma on marraskuun puolivälissä, paras tiimi palkitaan helmikuussa

Keskeinen osa kurssia on 17.–19.11. Urban Millsissä Otaniemessä järjestettävä Hackathon-tapahtuma. Tiimeillä on tällöin 24 tuntia aikaa kehittää digitaalisia ratkaisuja virastojen haasteisiin. Haasteina ratkaistaan esimerkiksi, miten varusmiesten odottelua voitaisiin vähentää armeijassa ja miten Tulli voisi palvella asiakkaitaan nykyistä paremmin heidän matkustaessaan tai lähettäessään paketteja ulkomaille. Aallon akateemiset asiantuntijat ja mukana olevien organisaatioiden edustajat ovat haasteiden ratkaisemisessa opiskelijoiden tukena. Hackathonin jälkeen tiimit tekevät käytännön toteutusta asiakasorganisaation kanssa, ja joulukuussa he esittävät ideansa tuomaristolle. Parhaan innovaation kehittänyt tiimi palkitaan helmikuussa 2017.

Lisätietoja:
Projektin verkkosivut: https://nordic-events.accenture.com/hackathon/#/  

Seuraa Twitter-keskustelua ja osallistu siihen: #pshack100

Aalto-yliopisto:
Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori, Tieto- ja palvelutalouden laitos
040 530 1032
johanna.bragge@aalto.fi

Accenture:
Rita Mustonen
Projektipäällikkö
040 772 5715
rita.mustonen@accenture.com

 

Käänteisissä lukupiireissä opiskelijat oppivat toisiltaan

$
0
0
Vesi- ja ympäristötekniikan kurssilla opiskelijat oppivat käänteisissä lukupiireissä. Sen jälkeen aiheista keskustellaan luennoitsijan kanssa.

Yliopistolehtori Marko Keskiselle myönnettiin Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulun vuoden 2015 opetuspalkinto. Perusteluiden mukaan opetus on suunniteltu kokonaisuudeksi, joka tukee opiskelijoiden oppimisprosessia.

Kanditason vesi- ja ympäristötekniikan kurssilla on 150 opiskelijaa. Keskinen pohti miten opiskelusta saisi näin isossa joukossa kehitettyä mahdollisimman vuorovaikutteista, opiskelijakeskeistä ja innostavaa.

Lehtori päätyi rakentamaan opetuksen käänteisen oppimisen ja vertaisoppimisen yhdistelmälle. Kurssilla käytetään hyväksi lukupiiriä, mutta perinteinen luento–lukupiiri-järjestys on käännetty päälaelleen.

”Ajatuksena on, että opiskelijat lukevat ensin annetun lukumateriaalin itsenäisesti ja keskustelevat siitä sitten yhdessä lukupiireissä. Tällöin he oppivat ennen kaikkea vertaisiltaan eivätkä vain opettajalta”, Keskinen sanoo.

Työskentelyä ryhmässä verkkoympäristöä hyödyntäen

Kehittyneet e-oppimisen tekniikat antavat hyvän perustan toteuttaa uudenlaisia opetusmenetelmiä.

”Monista lähteistä saatavaa tietoa voi jakaa opiskelijoille verkkoympäristössä. Kanditason kurssilla on tärkeää, että opiskelijat pystyvät kytkemään teorian käytäntöön. Siksi lukumateriaalina voi olla rinnakkain vaikkapa luentomonisteemme vesirakentamisesta sekä kaupunginhallituksen aloite Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta”, Keskinen toteaa.

Opiskelijat saavat lukumateriaalin Aallon uuden MyCourses-oppimisympäristön kautta. Tänä syksynä MyCourses:ia on käytetty myös viikkoharjoitusten tekemiseen: opiskelijat tekevät ja palauttavat harjoitukset sähköisesti ja ne myös arvioidaan suoraan MyCourses:ssa. Lisäksi kurssilla hyödynnetään verkkopohjaista Presemo-aktivointityökalua.

”Aallon sähköiset oppimisalustat ovat tukeneet kurssia loistavasti. Näin suurella kurssilla on tärkeää, että tieto ja materiaalit ovat helposti kaikkien saatavissa ja esimerkiksi lukupiiriraporttien ja viikkoharjoitusten palautus ja arviointi onnistuu sähköisesti”, Keskinen kehuu.

Lukupiiritapaamiset ja luennot on yhdistetty samaan sessioon tietylle päivälle, joten opiskelijoiden ei tarvitse erikseen sopia tapaamisaikoja ja paikkoja.

Lukupiirikeskusteluille on varattu tunti. Eri ryhmien keskustelut tuodaan yhteen Presemossa, jonne kukin ryhmä kirjaa kaikkien nähtäville kaksi kysymystä tai oivallusta. Joillain kerroilla Presemossa taas avautuu äänestys kyseisen kerran teemasta.

”Tosielämän tapauksiin kytkeytyvät äänestykset ovat olleet oiva tapa tuoda erilaisia näkökulmia esiin. Samalla ne auttavat näkemään miten omat tulkintamme syntyvät”, Keskinen sanoo.

Lukupiirin jälkeen Presemoon nostetuista kysymyksistä keskustellaan yhdessä. Ryhmien pitää taustoittaa omat kysymyksensä ja kertoa, miksi he päätyivät niihin. Siten yhteisille pohdinnoille luodaan hyvä perusta. Yleiskeskustelua seuraa vielä tiivis puolen tunnin luento.

Tarkat ohjeet

Kurssin alussa opiskelijoille kerrotaan ryhmään yleisesti kehittyvistä rooleista ja ryhmätyön vaiheista karikoineen.  

”Tällaisella vertaisoppimiselle perustuvalla kurssilla opiskelijoille täytyy antaa tosi selvät raamit siitä miten prosessi etenee, miten oppimista arvioidaan ja ylipäänsä mitä opiskelijoilta odotetaan. Sen jälkeen pitää luottaa siihen, että opiskelijat hoitavat homman: vastuun ja vapauden täytyy kulkea käsi kädessä."

Kurssin puolivälissä ja lopussa opiskelijat arvostelevat arvosanoin ja sanallisesti ryhmän jäsenten työskentelyä, itsensä mukaan lukien. Keskisen mukaan järjestely on toiminut upeasti.

”Opiskelijat saavat toisiltaan arvokasta palautetta vuorovaikutustaidoistaan ja toiminnastaan osana ryhmää. Nämä molemmat ovat tärkeitä taitoja myös työelämän kannalta, mutta niistä saa harmittavan harvoin rakentavaa palautetta.”

Itsearviointi tärkeässä roolissa

Lukupiirien ja luentojen lisäksi kurssilaiset oppivat alan laskentamenetelmiä viikkoharjoituksissa. Ne tehdään itsenäisesti.

”Kun kysyin opiskelijoilta mielipidettä viikkoharjoitusten tekemisestä ryhmässä oli palaute selvää: antakaa meidän tehdä jotain yksinkin!” Keskinen toteaa.

Kurssilla ei ole tenttiä. Arvosana muodostuu puoliksi viikkoharjoituksista, puoliksi lukupiiristä.

Lukupiirin arvosanasta puolet perustuu omaan ja ryhmän muiden jäsenten antamaan arvioon. Keskisen mukaan tämä on aivan keskeistä: kun opiskelijoille annetaan enemmän vastuuta omasta oppimisestaan, täytyy tuota vastuuta seurata myös mahdollisuus arvioida omaa oppimistaan.

Se ei ole johtanut siihen, että opiskelijat antaisivat ylitsevuotavan hyviä arvosanoja itselleen tai toisilleen. Päinvastoin: suurin osa opiskelijoista arvioi omaa toimintaansa kriittisemmin kuin muut ryhmäläiset.

”Oppimistulokset painavat tietenkin enemmän kuin arvosanat. Käänteinen lukupiiri kannustaa lukemaan asioista ennalta, sillä ryhmässä harva kehtaa jättäytyä vapaamatkustajaksi. Vertaispaine toimii paremmin kuin opettajan kontrolli.”

Keskisen mukaan kurssia suunnitellessa haasteena on saada innostumaan myös ne, joille kurssi on vain täydentävä pakollinen sivuaine. Heitä onkin kurssilla valtaosa.

”Eräs opiskelija kertoi kurssipalautteessaan, että hän oppi kurssilla paljon, vaikka aihe ei sinänsä kiinnostanutkaan. Minusta se on yksi parhaista palautteista.”

Ajattelutavan muutos

Käänteisen lukupiirin toteuttaminen vaatii ajattelutavan muutosta niin opettajilta kuin opiskelijoiltakin.

Keskisen mukaan osa opiskelijoista voi olla alussa vastahankaisia ja kysyä, että eikö kurssia voisi yksinkertaisesti tenttiä. Lukupiirityöskentelyn käynnistyttyä mieli on muuttunut ja kurssin jälkeen palaute on ollut pääosin erittäin myönteistä.

”Opiskelijat huomaavat, että lukupiiri toimii ja kuormittaa tasaisesti ilman kurssin lopulle kasautuvaa työtaakkaa. Lukupiirissä vastuut vaihtuvat, ja ryhmäläisten tutustuessa toisiinsa innostus ja tsemppi lisääntyy. Usein syntyy positiivinen kierre”, Keskinen vakuuttaa.

Vierailevat luennoitsijat joutuvat myös muuttamaan opetustapaansa. Luento on saatava mahtumaan puoleen tuntiin ja toisaalta lukumateriaalin miettimiseen sekä keskusteluun panostetaan normaalia enemmän. Kokonaisuutena opettajien kurssiin käyttämä työmäärä ei Keskisen mukaan juurikaan eroa perinteisesti toteutetuista kursseista.

”Kaikki luentosessiot ovat toimineet hyvin. Siitä kiitos kuuluu upeille kollegoilleni, jotka ovat ottaneet uudenlaisen kurssin avoimin mielin vastaan. Iso kiitos myös kurssilla toimineille assistenteille, jotka ovat tukeneet kurssin toteutusta etenkin tänä syksynä kun olen itse ollut pääosin kiinni uuden maisteriohjelmamme toteutuksessa.”

Sovellettavissa muuallakin

Samankaltaista oppimiskeskeistä ja vuorovaikutteista lähestymistapaa käytetään myös uudessa vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelmassa, jonka valmistelua ja toteutusta Keskinen koordinoi. ”Uudessa maisteriohjelmassamme opiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaisia, joten vertaisoppiminen on sielläkin erittäin tärkeässä roolissa: se mahdollistaa opiskelijoiden erilaisten tietojen ja taitojen paremman hyödyntämisen” Keskinen toteaa.

Keskinen on pitänyt käänteisen lukupiirin ajatuksesta myös esitelmän PedaForumissa. Sen pohjalta hän kävi keskusteluja muiden opettajien kanssa ja Keskisen kehittämää käänteisen lukupiirin ideaa onkin sovellettu jo Itä-Suomen yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa.

”Oma tapani käänteisen ja vertaisoppimisen yhdistelmästä jalostui Aalto-yliopiston erinomaisten pedagogisten opintojen aikana erilaisia opettamisen tapoja seuratessa. Yhdistelin ideoita joka puolelta. Samalla tavalla toivon, että käänteistä ja vertaisoppimista yhdistävä käänteinen lukupiiri innostaa muita miettimään uusia tapoja toteuttaa opetustaan. Tätä menetelmää saa vapaasti soveltaa!” Keskinen kannustaa. 

Viewing all 847 articles
Browse latest View live